Over Armeni

Modeontwerpster Armeni Tovmasjan (1972) is Armeense van origine en woont sinds 1998 in Nederland. Armenie is in 2006 cum laude afgestudeerd als modevormgever aan de Mode academie Artemis in Rotterdam.

Daarvoor had ze een kunstopleiding gevolgd aan het Lyceum Beeld en Kunst en het Instituut voor Kunst, Etheik en Esthetiek in Armenië. Ze beschouwt mode als een kunstvorm, waarin vormen, kleuren en technieken samensmelten.

Armeni: “Ik wil graag de kleur van mijn ziel laten zien. Ik verwerk de geschidenis in mijn collecties. Ik verloochen mijn geschiedenis niet, ik wil dat het leven blijft, zowel nu als in de toekomst.

Ik wil graag een brug zijn om andere culturen bij elkaar te brengen en ik wil dat we van elkaar leren. Ik haal mijn inspiratie, als modeontwerpster, uit architectuur, ethnografie, modegeschiedenis en maatschappelijke gebeurtenisen.

Mijn oorspronkelijke achtergrond als autonoom kunstenaar speelt een rol. Maar ook mijn moederland Armenië met haar rijke historie, modegeschiedenis en afwisselende landschap. En mijn nieuwe vaderland Holland, met de verstrekkende polders, het scherpe licht en originele kleding.

In mijn ontwerpen staan cultur gebruiken, geschiedenis en herwaardering centraal. Mijn motto is: Lef, Durf, Kracht en Trots”.